• Citeste fragmente din romanul Ema (Fetita din conserva) de Lucian Parfene••• O cronica la spectacolul... Prapadul! Regia Lucian Dan Teodorovici Precum si alte texte numai pe Teatru Online •

joi, 26 mai 2011

Traiască regina!

Marţi, 24 mai, ora 18, în Sala Studio a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi a avut loc premiera spectacolului Trăiască regina, adaptare după Aldo Nicolaj. Mai precis un recital de 30 de minute, partea practică a lucrării de disertaţie, avînd-o ca protagonistă pe masteranda în Artele spectacolului teatral – actorie, Maria Câmpean. Coordonatorul acestui proiect teatral este Conf. Univ. Mihaela Arsenescu Werner. Regia tehnică, luminile şi sunetul sunt realizate de Gheorghe Albianu.

Desigur... orice femeie şi-ar dori să fie măcar pentru o zi regină... Mai puţin poate regina din piesa lui Aldo Nicolaj. Și totuşi, acesta este o partitură ideală pentru ca o tînără actriţă să îşi poată arăta valenţele artistice.
Acţiunea piesei este simplă. O femeie trecută de prima tinereţe fiind prinsă într-un cerc al destinului de unde nu mai poate ieşi, prăbuşită în...... şi de praful alb al amintirilor, resemnată, trăieşte totuşi în continuare iluzia vieţii - regina propriului ei eşec. Cu un soţ decedat, care nu a iubit-o niciodată şi o fiică plecată de mult, într-o lume tulbure şi neiertătoare femeia cade ireversibil în capcana drogurilor.

Actriţa Maria Câmpean reuşeşte, cu multă naturaleţe, să transmită multitudinea de stări prin care trece personajul afectat de consumul de stupefiante. Dezinvoltă, iraţională, melancolică, ori cuprinsă de un rîs isteric, paradigma actorului e dusă pînă la capăt. Un monolog, bine închegat, fără derapaje, abordat cu multă voinţă şi determinare.
O notă specială pentru proiecţiile video, imagini ale disperării, femei care ţipă, chipuri diforme, prinse parcă între două lumi. Muzica este o pendulare între acordurile lente şi zgomotoase ale trupei Apocalyptica, o alegere potrivită, care accentuează zbuciumul personajului, contribuind totodată la creşterea tensiunii dramatice.

De remarcat, o foarte bună utilizare a elementelor scenice, un decor simplu în nuanţe de alb şi negru peste care se suprapune ca un contra-punct, rochia roşie a protagonistei. (sic!)
Cred că după această reprezentaţie, actriţa Maria Câmpean se poate strecura cu uşurinţă prin ochiul magic al lui Orfeu, dovedind cu acest rol că are forţa şi maturitatea scenică pentru a face faţă pe viitor şi altor provocări teatrale.

Lucian Parfene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu