• Citeste fragmente din romanul Ema (Fetita din conserva) de Lucian Parfene••• O cronica la spectacolul... Prapadul! Regia Lucian Dan Teodorovici Precum si alte texte numai pe Teatru Online •

miercuri, 29 iunie 2011

Nopți albe...

Ramona Părpăliţă şi Alex Iuraşcu în Nopți albe
adaptare după F. M. Dostoievski

Marţi 31 mai, ora 18, la sala Studio a Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi a avut loc premiera spectacolului Nopţi albe, o adaptare după F. M. Dostoievski, cu masteranda în Artele spectacolului teatral – actorie, Ramona Părpăliţă în rolul Nastenkăi şi Alex Iuraşcu student în anul II la secţia de actorie a Universităţii, în rolul tînărului visător. Spectacolul reprezintă partea practică a lucrării de disertaţie a masterandei. Coordonatorul acestui proeiect este Conf. univ. dr. Mihaela Arsenescu Werner, regia tehnică, eclerajul şi sunetul fiind realizate, şi de această dată, tot de neobositul Gheorghe Albianu.
Am asistat la o abordare aproape clasică a acestui roman sentimental, locul, acţiunea, personajele fiind respectate întocmai. Amintirile unui visător prind viaţă pe mica-mare scenă a sălii Studio a Universităţii de Arte, într-un exemplar spectacol-şcoală. Decorul stilizat este reprezentat în prim plan de un fotoliu, cu teancuri de cărţi de jur împrejur - imagine a mansardei, iar în planul secund parcul, simbolizat de un copac şi o bancă unde, preţ de câteva nopţi, se vor întâlni cei doi protagonişti.

Ramona Părpăliţă şi Alex Iuraşcu în Nopți albe
adaptare după F. M. Dostoievski

Iată, un tânăr oarecare din magicul oraş St. Petersburg! Iată-l închis în cămăruţa lui, speriat şi învins de lumea în care trăieşte, convins că doar visând lucruri măreţe îşi va putea depăşi condiţia. Iată-l cutreierând oraşul, alinându-şi singurătatea când, poate pentru prima oară în viaţa lui, e pus într-o situaţie cu adevărat dificilă. Într-o seară, salveză o fată care fusese abordată de un beţiv şi o conduce acasă. Tânăra este treptat cucerită de firea lui timidă, visătoare, de compătimirea lui frăţească şi cei doi hotărăsc să se mai întâlnească şi în zilele următoare. Însă Nastenka ascunde o poveste tristă. Orfană, trăieşte alături de o bunică oarbă, care o ţine legată de fusta ei, cu un ac de sigutanţă. În urma cu doi ani, în clădirea unde locuieşte se mută un tânăr, care întîlnindu-le la plata chiriei, le invită pe cele două la teatru. Fata se îndrăgosteşte de el, dar chiriaşul plecă la Moscova cu promisiunea că se va întoarce şi o va lua de soţie. Însă lucrurile nu se vor termina chiar aşa de simplu. Între cei doi pare că se înfiripă o idilă şi sunt gata să se mute împreună, tînăra …………..dar mai bine să vedeţi singuri cum arată finalul.

Ramona Părpăliţă şi Alex Iuraşcu în Nopți albe
adaptare după F. M. Dostoievski

Ramona Părpăliţă (Nastenka), într-o pendulare de stări, de trăiri emoţionale, de la îndărătnică până la ce-a mai visătoare, mai delicată făptură din lume, are un joc aprope magnetic, reuşind să impresioneze publicul prin măiestria ei. Alex Iuraşcu, abia în anul II de studiu, pare născut pentru a interpreta acest personaj. Timiditatea, compasiunea sunt atât de firesc redate prin talentul narativ şi cel actoricesc, încât văzâdu-l ai spune ca tocmai a părăsit secolul al nouăsprezecelea, pentru a devini în secolul douăzecişiunu, student-actor! Muzica ne propulsează prin acordurile ei, în epoca şi starea de spirit a St. Petersburgului dostoievskian.

Ramona Părpăliţă şi Alex Iuraşcu în Nopți albe
adaptare după F. M. Dostoievski

Lucian Parfene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu